Jak pěstovat microgreens

Co jsou to microgreens? Microgreens – drobné rostlinky sklízené ve stádiu prvních lístků – jsou nejen krásným doplňkem pokrmů, ale především nutriční bombou. Obsahují koncentrované množství vitamínů, minerálních látek, antioxidantů a fytonutrientů, které bychom v dospělé rostlině našli v mnohem nižší koncentraci. Dobrá zpráva je, že si je můžete velmi jednoduše vypěstovat doma – bez zahrádky a celoročně. Já jsem pro vás otestoval několik způsobů, které si teď rozebereme.

Jak začít s microgreens

Pokud chcete začít pěstovat microgreens, budete potřebovat nejprve nějakou klíčící misku (microgreens miska) a semínka. Na trhu je několik možností – někdy vám postačí jenom miska a voda, někdy je nutné misku doplnit ještě kokosovou podložkou nebo nějakým gelem. Já jsem šel cestou pouze misky+voda a zkusil jsem i misku s kokosovou podložkou. Do gelů jsem se nepouštěl, jen jsem si koupil ještě perlan (celulózové vlákno) na drobná semínka, ale ten jsem zatím nevyužil. Co jsem pořídil?

Obyč plastová miska s kokosovou podložkou na microgreens

Do misky na podložku stačí dát semínka, přiměřeně zalít vodou a čekat na klíčení. Já jsem ještě doplňoval vodu, jakmile jsem viděl, že je jí málo. U velkých semínek to bude potřeba, u menších, které klíčí rychleji, to nebude nutné tak často. Toto je asi nejjednodušší a nejlevnější způsob, jak začít s microgreens.

Pořizovací cena misky a kokosové podložky: 17 Kč

Kameninová miska se sítkem Eschenfelder na microgreens

Semínka nejprve na několik hodin namočte, poté je propláchněte a rovnoměrně nasypte na nerezové sítko, které položíte na misku. Během prvních dvou dnů doporučuji přikrýt misku talířkem (záleží na druhu semen), aby semena nevysychala. Klíčky je potřeba dvakrát denně jemně zvlhčit rozprašovačem. Jakmile prorostou sítkem, stačí sítko vyjmout a 2× denně opláchnout pod tekoucí vodou.

Sítko i misku snadno omyjete v teplé vodě s trochou saponátu, případně můžete dát obojí do myčky. Průměr klíčící plochy je 12 cm, což je ideální pro menší dávky semen. Podle druhu jsou klíčky připravené ke sklizni zhruba za 5–8 dní.

Pořizovací cena: 464 Kč

MicroPod miska na microgreens

MicroPod je skvělým řešením pro každého, kdo chce doma jednoduše pěstovat microgreens bez složité péče. Díky tomu, že stačí jednorázově zalít na začátku, není potřeba žádné každodenní zalévání ani speciální substrát. Celý proces je velmi čistý, rychlý a díky opakovatelnému použití také šetrný k přírodě.

Oceňuji hlavně, že MicroPod umožňuje pěstování během celého roku, je snadno omyvatelný, odolný a vhodný i do myčky. Navíc je BPA free a veganský, takže jde ruku v ruce se zdravým životním stylem. Pro začátečníky je to ideální způsob, jak si doma vypěstovat čerstvé a nutričně bohaté microgreens – a to bez starostí a nepořádku.

Pořizovací cena: 960 Kč

Microgreens semínka

Semínek je opravdu spousta, až člověk neví, jaké na začátek vybrat. Šel jsem na to intuitivně, podle toho, jaké bych v kuchyni nejčastěji používal – ředkvička a hrách. Pak jsem svůj první nákup doplnil o další semínka jako je koriandr, bazalka, brokolice, cizrna, hořčice, kedluben, pohanka, čočka, řeřicha, pískavice. Postupně je sem budu dávat. Na začátek bych opravdu doporučil ředkvičku, klíčí velice ochotně a rychle. Stejně tak hrách. Velice důležité u výběru semínek je, aby byly v bio kvalitě, prostě chtějte tu nejlepší kvalitu, co můžete sehnat.

Ředkvička růžová (Raphanus sativus)

Ředkvičkové microgreens jsou bohaté na vitamín C a K, obsahují i vitamín A (beta-karoten) a E a v menším množství minerály, zejména vápník, fosfor a hořčík. Díky tomuto složení podporují imunitu, vitalitu a chrání buňky před oxidativním stresem.

Tyto drobné výhonky vynikají nejen svou křehkou strukturou, ale i intenzivní, lehce pikantní chutí, která připomíná čerstvou ředkvičku. Při klíčení se objevují růžové stonky a sytě zelené lístky, což dodává pokrmům krásný barevný kontrast.

Při klíčení ředkvičky v MicroPodu stačí nalít vodu zároveň se žlábky, semínka nasypat do žlábků a nechat klíčit a růst na místě, kde je dostatek světla. Klíčky se objevily už za jeden den a zelené lístky se vyklubaly už třetí den. Po 4-6 dnech by měla semínka vyrůst a být připravena na „sklízení“ do pokrmů.

🥗 Ředkvička, myrosináza a sulforafan – proč je to důležité?

Ředkvička, podobně jako další zástupci brukvovité zeleniny (brokolice, kapusta, hořčice), obsahuje cenné látky zvané glukosinoláty. Samy o sobě jsou neaktivní, ale právě díky enzymu myrosináza, který se nachází v buňkách ředkvičky, dochází při krájení, žvýkání nebo mačkání k jejich přeměně na biologicky aktivní látky – nejznámější je sulforafan.

Sulforafan je v posledních letech intenzivně zkoumán pro své antioxidační, protizánětlivé a potenciálně protinádorové účinky. Aktivuje v těle tzv. Nrf2 dráhu, která stimuluje vlastní obranné mechanismy buněk a podporuje detoxikační enzymy.

👉 Praktický tip: Pokud chcete z ředkvičky a další brukvovité zeleniny získat co nejvíce sulforafanu, je vhodné konzumovat ji syrovou nebo jen velmi šetrně tepelně upravenou. Při delším vaření se myrosináza ničí a přeměna glukosinolátů na sulforafan je pak omezená.

Hrášek dunn (Pisum sativum)

Hráškové microgreens mají silné, masité výhonky s jemně nasládlou chutí připomínající čerstvý zelený hrášek. Jsou bohaté na vitamíny A, C, K, kyselinu listovou a minerály (vápník a hořčík). Díky vysokému obsahu bílkovin a vlákniny podporují sytost i zdravé trávení. V kuchyni se využívají do salátů, smoothie, sendvičů nebo jako čerstvá dekorace pokrmů.

Hrášek neklíčí tak rychle jako ředkvička a chvíli si na něj počkáte. Celkový čas klíčení je 7-9 dní a zpočátku můžete klíčit i ve tmě (zakrytá nádoba) zhruba 3 dny. Výhodou je, že nepotřebují tolik světla jako některé jiné microgreens (např. bazalka).

Pohanka

Pohanková semínka neklíčí tak ochotně jako například ředkvičky nebo hrášku, nechal jsem je naklíčit ve tmě pod víčkem, dvakrát za den poprášil vodou. Chvíli to potrvá, než vám vyrostou – více než 5 dní. Navíc nemají tak intenzivní chuť, jako další microgreens.

Pohankové microgreens jsou skutečnou zásobárnou živin. Najdete v nich vitaminy skupiny B a E, minerály jako hořčík, měď, fosfor, zinek a mangan. Zvláštní pozornost si zaslouží rutin – látka, která podporuje vstřebávání vitaminu C a prospívá zdraví cév.

Díky obsahu antioxidantů (tokoferoly, flavonoidy, selen) pomáhají chránit buňky před volnými radikály a podporují vitalitu. Pohankové výhonky mají jemně nakyslou chuť a skvěle se hodí do salátů, pomazánek, polévek nebo jako čerstvá ozdoba hotových jídel.



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *